söndag 30 november 2008

Veckans konsert.


Veckans konsert denna vecka var en omtumlande upplevelse. Ett reportage visade El Sistema - en musikutbildning för barn från de allra fattigaste områdena i Venezuela. Tanken bakom initiativet, är att musik, gemenskap, stöd, uppmuntran och kunskap ska ge självförtroende och självkänsla till barnen, som får vara med. Utan insatsen för dem skulle barnen inte ha någon möjlighet till ett värdigt liv på grund av föräldrarnas fattigdom och på grund av brottslighet och våld i deras boendemiljöer.

Glädje och stolthet lyser kring barnen. De får ge konserter och själva besöka konserter. Deras värld vidgas och förklaras. Underbart att se. Jag vill ge en blomma och min stora högaktning till den man som har startat denna framgångsrika humanitära insats.

1:a Advent.


Adventsljusstaken tänd.

Normalt.


Såg att en domstol återigen dömt för misshandel av normalgraden.

Jag trodde länge att det är onormalt att misshandla.

tisdag 25 november 2008

Resa igen.

Åter en resa i november. Inte bästa resemånaden förstås, men eftersom kursen i KONSTHISTORIA slutade tisdagen den 18 november så åkte vi onsdagen den 19 november. Vi åkte alltså med så färska kunskaper som möjligt för att i verkligheten se vad vi läst om. Bussen var fylld av Gunnars elever från både Vansbro och Malung. Inalles 26 personer och därtill den duktiga chauffören Harri.
Började med kaffepaus !! i Torsång. Kyrkan från 1200-talet. som ligger vid vattenleden, som kunde ta resande långväga, besåg vi både utifrån och inne.
Vart åkte vi sedan ? Jo till Hummelsta för att få lunch !!!
Klockan kvart i två var vi belåtna och MÄTTA framme vid Härkeberga Kyrka. Stöttande varandra tog vi oss uppför den ishala vägen upp till kyrkan. Allt gick bra, inga brutna ben el.dyl. Atmosfären i den gamla kyrkan är högtidlig. Nu finns det smala rakryggiga bänkar att sitta på men det är lätt att föreställa sig och känna hur det var på den tiden då Albertus Pictor gjorde målningarna på tak och väggar. Målningarna berättar om himlen och härlighet, men mest om skärseld och straff. Djävulen förekommer ofta.
Alltnog, resan fortsatte och vi kom fram till ett frächt och välkomnande vandrarhem i Uppsala.
Nu var det väl länge sedan vi åt nånting!!!!! Jo det stämmer, men först skulle vi få en mycket trevlig guidning i Uppsala Domkyrka. Det var trevligt tack vare en guide som kunde berätta kunnigt och humoristigt.
Men sen blev det mat igen!!!!!! Kina-mat, mycket gott.
Ia och jag somnade ovaggade i underbara sängar i vårt logi.
Efter frukost.... åkte vi mot Stockholm och Historiska Muséet. Mariautställningen var fin och kändes rätt med alla sina intressanta Mariaskulpturer från århundraden som vi läst om.
Men minst lika intressant var Gunnars egen upptäcktsfärd med oss i släptåg genom andra delar av muséet med intressanta saker från tiden, alltså vår tid, jag menar MEDELTIDEN.
Men får inte glömma MATEN. En bastant lunch på muséets restaurang. Puh...
Så återstod Gripsholms slott. Men först kaffepaus på Grafikens Hus med världens största rabarberfyllda bullar.
I ett kallt VASASLOTT hänger en värdefull del av statens personporträtt. T.ex.Erik XIV:s friarmålning som han sände till Englands drottning, men som inte föll i god jord-- han hade för spinkiga ben. (Erik mötte i stället kärleken i Stockholm hos Karin Månsdotter, vilket säkert var bra mycket bättre.) Gripsholm var som sagt kallt. Sten och kyla, trappor. Men om man lyssnade kunde man höra barnens spring, ungdomarnas smussel och småningom teatertiden på 1700-talet.
Så påbörjades hemfärden, avbruten endast av ett uppehåll för MAT i Hummelsta.

lördag 22 november 2008

Löftadalen.




För tredje gången har jag nu varit med på broderikurs under ledning av Ann-Margret Wallner på Löftadalens Folkhögskola.


Vi var denna gång nio brodöser. Alla hade vi tidigare varit med på Ann-Margrets kurser. Alltså var det idel glada återseenden - vi kommer ju från olika delar av vårt avlånga land.


Den här gången skulle vi lära oss Vitbroderi från Hedebo, Koreansk broderi, Mola-broderi och repetetion på crazybroderi.


Gänget består av mycket skickliga brodöser. Det är bara jag som ofta hamnar på efterkälken. Men jag fortsätter hemma och så småningom blir även mina alster klara.


Vad skulle en dalkulla välja om inte en crazy-dala-häst eftersom visst tema var hästar. Priset tar dock Pegasus -den bevingade hästen- i koreanskt broderi som Anita gjorde.


Jag såg fram emot att få se havet i novemberstorm och det fick jag. En ganska beskedlig storm visserligen, men imponerande nog. Mina bilder visar dock ett ganska lugnt hav första kvällen.








tisdag 4 november 2008

Rekord.


I USA slås det många rekord.

Häromdagen slogs det återigen ett bottenrekord av STOMATOLGUVERNÖREN.

Han raljerade om motståndarsidans ledares påstått spinkiga ben och armar. I bakgrunden som vanligt vrål, jubel och applåder. Så oerhört smaklöst.

Skrämmande att sådana inlägg kan platsa i en valdebatt som gäller val av ledaren för världens ledande nation. Men det måtte väl ha gett massor negativ kredit för sidan som han framträdde för om inte allt är upp och nedvänt i hela USA.

Nobelpriset i fysik.


Yoichiro Nambu fick halva årets Nobelpris för upptäckten av mekanismen för spontant symmetribrott inom den subatomära fysiken.

Obegripligt för mig. Men jag hörde en begriplig förklaring för vad spontant symmetribrott är.

Tänk Dig ett sort dukat middagsbord med rader av brutna servetter. Du undrar: Hur är det nu då? Vilken servett är min? Plötsligt tar någon en servett och vecklar ut den och lägger den i sitt knä. Aha! Symmetrin är bruten. Och alla tar sin servett!!!

Enkelt. På bilden är det ännu enklare.