fredag 13 november 2009

MMA

DEBATT på Svt i går kväll var skrämmande.
Några killar (som var i ålder då de borde vara mogna) satt i panelen och försvarade en ny kampsport som kallas MMA (mixed martial arts). T.o.m. en tjej var med och försökte försvara idiotin.
Eländet, som alltså kallas sport, går ut på att slåss tills någon är så skadad att han måste ge upp, eller tills medvetslöshet inträder. Killarna, som satt i panelen, talade om glädjen och kärleksfullheten i kampen. Antingen var de högt betalda eller var de redan skadade i hjärnan av vad de varit med om.
Myndiga, frivilliga kan måhända hålla på att misshandla varandra om det inte vore så att detta naturligtvis blir tillvänjande i vårt samhälle om det kallas sport.
Jag kommer att försöka protestera hos RIKSIDROTTSFÖRBUNDET.

Håller någon med mig ?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är med på din lista i så fall, och det här ämnet kan vi diskutera vid tillfälle. Vad är det som gör, att män vill provocera fram våld, är det för att kunna känna makt? för som jag ser det är detta ingen sport, det är misshandel, och misshandel är ett maktmedel. Jag skulle inte vilja att mina barn lär sig denna "sport"

Kalle sa...

Så dessa män och kvinnor som försvarade sporten som de utövar och uppenbarligen älskar måste alltså vara betalda eller hjärnskadade?

De är vuxna människor som tycker att det de sysslar med är kul, utvecklande och spännande. De talar om glädjen och kärleken som finns där för att det är det de upplever. Glädje. Kärleksfullhet. Och de borde väl veta, eller? Har du någonsin besökt en kampsportsklubb? Känt dig så oerhört lyckligt utmattad efter ett brottningspass? Känt adrenalinrushen under en tävling?

Att du tycker det är obehagligt är ingen ursäkt för att vilja omyndigförklara dessa människor för nånting som du, rent krasst, inte vet nånting om förutom fem minuters bildklipp av de grövsta knockarna. Det är som att vilja förbjuda hockey efter att enbart ha sett årets värsta tacklingar. Rent säkerhetsmässigt så är inte utövarna i någon speciell fara. Som elitidrottsman tar man alltid risker med kroppen, oavsett sport, och som motionär i sporten så är skador oerhört sällsynta.


Ifall våldstillvänjning är ett argument så är jag mer orolig för fotbollen. Hundratals miljoner går åt i skattepengar varje år för att fulla idioter vill ha drängslagsmål på gator och torg i anknytning till fotbollsmatcher. Där är det män som vill provocera fram våld. Där är det misshandel, i flera fall med dödlig utgång. Där finns det inga regler, där används tillhyggen, där är det flera mot en. I MMA finns ingetdera.

MMA är framförallt inte misshandel. Ingen utövare skulle kalla det för misshandel. Misshandel är en kränkning, men ingen utövare känner sig kränkt efteråt, vare sig man vinner eller förlorar. Det är kamp, två män eller kvinnor möts på lika villkor och en vinner. Man gör det för att man vill, man utsätter sig för det för att man vill, och man tar konsekvenserna och smärtan för att man vill göra det.

Däremot känns det kränkande att höra folk som inte vet någonting om sporten säga att de vill förbjuda den. Vi är vuxna människor som är insatta i vad vi gör och vi gör det här med glädje. Du säger att vi inte borde få göra det, att vårt val inte är värt något för dig. Det är kränkande.

Bert sa...

Jag förstår inte argumentet att man måste ha besökt en kampsportklubb för att kunna ha en åsikt i sakfrågan.

Nej, jag har inte besökt någon kampsportklubb, eftersom jag vet att jag inte klarar av att se två vuxna människor misshandla varandra ens om det sker "kärleksfullt". Då kan jag lika gärna besöka någon S/M-klubb (var jag nu skulle hitta den).

Våld är våld och ska vi någonsin kunna trubba av avtrubbningen, så är förbudet av MMA ett måste.

I staten New York är företeelsen förbjuden, just på grund av att politiker där gått på sina väljares instinkter och klart sagt att "våld föder våld".

Det räcker för mig.

Bert sa...

... komplettering......

Och den där jämförelsen som utövarna gör, med andra sporter är ju rent löjlig. Inga andra sporter syftar till att skada någon annan utövare. Att tävla i misshandel tycker jag verkar mycket tvivelaktigt och rent av rubbat.